Tarkista luottotiedot ilmaiseksi

Luottotietojen tarkistaminen on mahdollista tehdä ilmaiseksi. Kerromme miten.


Luottotietojen tarkistaminen tehdään, kun haet lainaa tai luottokorttia. Luottotiedot antavat kuvan henkilön kyvystä hoitaa maksunsa moitteetta. Ne myös antavat kuvaa henkilön taloudellisesta asemasta. Voit myös itse tarkistaa omat luottotietosi ilmaiseksi.

Luottorekisteri sisältää tietoja vain mahdollisista maksujen laiminlyönneistä. Syynä voi olla esimerkiksi takaisinmaksamaton pikavippi tai muu laina. Myös luottokorttilaskut ja laskut osamaksulla ostetuista tuotteista ovat tyyppillisiä perintään meneviä laskuja. Mikäli perittäviä maksuja ei hoida määräaikaan mennessä, syntyy merkintä luottotietoihin.

Merkintä luottotiedoissa voi vaikeuttaa huomattavasti arkipäivän elämää. Luottotiedot tarkistetaan aina lainoja (pikalainat, kulutusluotto ja muut lainat) sekä luottokorttia hakiessa. Luottotiedot tarkastetaan myös puhelinliittymää avatessa ja vakuutuksia ottaessa. Lainoja näkee mainostettavan ”lainaa ilman vakuuksia” -lauseella. Lainoja myönnetään toki ilman vakuuksia, mutta lainaa luottotiedottamalle ei juuri myönnetä. Luottotietomerkintä voi huomattavasti vaikeuttaa arkielämää monissa asioissa.

Suomessa luottotiedot löytyvät Suomen Asiakastieto Oy:n ylläpitämästä luottotietorekisteristä. Voit tarkistaa luottotiedot ilmaiseksi ko. rekisteristä. Luottotietojen tarkistaminen on ilmaista lain nojalla.

Tee kirjallinen vapaamuotoinen pyyntö ja postita tai faksaa se. Saat selville mitä tietoja sinusta löytyy rekisteristä sekä myös sieltä poistuneet merkinnät (jos niitä on). Mikäli rekisterissä on merkittynä maksuhäiriöitä, saat myös tiedon luottotietojasi tiedustelleista tahoista.

Voit myös käydä Asiakastiedon kuluttajaneuvonnassa paikan päällä tarkistamassa tietosi.

Kannattaa huomioida, että voit tarkistaa luottotietosi maksutta kerran 12 kk:n sisällä. Tätä useammista kyselyistä peritään lisämaksu.

Voit myös tarkistaa luottotietosi netissä maksullisessa palvelussa. Omat luottotiedot näkee http://www.omatieto.fi palvelusta maksua vastaan. Ilmainen vaihtoehto on hieman hitaampi, mutta kustannustehokkaampi.


2 kommenttia artikkeliin ”Tarkista luottotiedot ilmaiseksi

  1. en suosittele ketään ryhtymään takaajaksi, ei edes omalle lapselle

  2. Maksullisesta palvelusta et saa tietää, ketkä ovat kyselleet luottotietojasi…….tästä syystä kannattaa nimenomaan käyttää tätä ilmaista vaihtoehtoa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *